Konec nam misli začetek je ena izmed 22 slik slikarke Natalije Šeruga. Vseh 22 slik ima skupno ime Armamaxa. Armamaxa pa je tudi latinsko ime za perzijski potovalni voz, ki so ga uporabljale ženske, otroci in premožnejši prebivalci Perzije.

Armamaxa

2007, Gallery Miklova hiša, Ribnica, Slovenia

Previous image Next image

Natalija Šeruga – Exhibition Armamaxa

 

ARMAMAXA

(opomba)

Po Sokratu se Prvih dvanajst bogov prevaža s krilatimi vozovi (πτηνπον αρμα). Voz (arma) je voz Zeusa.

ο μεν μηγας ηγεμων εν ουρανω Ζευς, ελαυνων πτηνον αρμα, πρωτος πορευεται, διακοσμων παντα και, επιμελουμενος (Phaedr. 246e)

"Sedaj se veliki voditelj v Nebesih, Zeus, vozi z krilatim vozom, je prvi; ureja vse stvari in skrbi za vse stvari.” (Fowler, Loeb 36)

αρμα (arma) ne pomeni zgolj voza, ampak tudi vso opremo, vključno z konji (LSJ [1996] S.V., kot organizirano in disciplinirano enoto – v resnici, αρμα je Pitagorova beseda za 'enotnost, usklajenost' (ibid . s. v. III).

Še posebej pomenljivo je, da se uporablja beseda αρμα za vojni voz, tudi za dirkalni voz in celo samo za vprežene konje. (ibid. s.v. I., I. 3)

Obstaja velik kontrast med Božanskim vozom (αρμα) ZEUSA in med Iracionalnim vozilom (οχημα-πνευμα) človeških DUŠ.

αρμα je nasprotno od ochma (LSJ [1996], s. v. I), ki je izraz uporabljen za Iracionalno vozilo ali Pneuma (Οχημα-Πνευμα) človekove duše v Timaeus (41E). V mitu Phaedrus, je αρμα segreta z Navdihom lepote Razuma do te mere, da ji zrastejo Krila.

V strokovnih terminih οχημα označuje vozilo sestavljeno z mulami (ibid.).

Prispodoba: na eni strani je mehko, svetlo, hitro; (αρμα) vojni voz (arma) Zeusa; na drugi voziček z mulami (οχημα) vlečen z slabo ujemajočimi in neharmoničnim parom mul – vsako od njih rojeno neujemajočim staršem – kot je tudi vozilo človeške duše.

αρμα je tudi nasprotno od Armamaxa (ibid.).

Armamaxa je pokrita kočija, običajno luksuzno opremljena. Armamaxa je bila uporabljena kot pokrita kočija, ki so jo uporabljale ženske in Perzijski veljaki. Voz Armamaxa so uporabljali, npr. Perzijski ambasadorji na poti v mesto Susa. (ibid .s. v. αρμαμαξα)

Ezoterično, αρμα ni vozilo Čutov, kot je Armamaxa, ampak ukrivljenega namena Razuma in Intelekta.

Vir: http://www.prometheustrust.co.uk/html/chariot_symbology.html

άρμάμαξα, Perzijski pokriti voz (posebej za ženske in otroke)

Vir: Cu. Lewis, Charlton, T. An Elementary Latin Dictionary. New York, Cincinnati, and Chicago. American Book Company. 1890.

 

-----------------------------

 

ARMAMAXA

Ne, ni nebo igralec in mi nismo kmetje. To ni stvarnost, in ne posledica. Tudi nas ne prestavlja po šahovnici sveta, res pa je, da nas naenkrat spusti v jamo niča.
Kadim in pišem. Armamaxa, Maxa Mara, Oradeja, zeleni oker, žamet.
Armamaxa je zaradi ljubezni do vandranja in ornamenta. Potujemo.
Z Armamaxo sem prišla do sem. Zdaj sem malo utrujena. Vstani, za spanje imamo celo večnost, (Omar Hajam). Kadim cigareto.
Včasih grem postopat v Samarkand. Ne vem čemu. Pohajkujem in vandram.
Samarkand; Edgar Allan Poe pravi:In zdaj oglej si Samarkand! Ali ni kralj sveta? Ponosen, nad vsemi mesti in v njegovih rokah njihove usode?
In še o Samarkandu, Samarkand, najlepši obraz, kar ga je zemlja kdaj obrnila proti soncu.
Iz Armamaxe gledam na polja rabarbare, danes je imela babi Zora rojstni dan in kuhala je najboljši rabarbarin kompot. Polja rabarbare imajo okus po Armamaxi, Samarkandu in Babi.
Poglej te nevedneže, vladajo svetu.
Če nisi njihov, ti rečejo brezverec.
Ne brigaj se za njih, Hajam, sledi svoji poti.
Natalija, upam, da te ni prikrajšal za modrost, modrost tišine, brez katere nič od vsega ne more biti cenjeno ne ohranjeno. Imeti moraš dva obraza: enega kaži množici, drugega sebi in njemu. Če hočeš obdržati svoje oči, ušesa in jezik, pozabi, da imaš oči, ušesa in jezik. Velja?

(Natalija Šeruga, 2007)